Vælg en side

Den klassiske brunsviger er identisk med den fynske egnsspise.

Bloggen har egenhændigt iscenesat en kvalificeret rundspørge, som afslører, at næstefter H.C. Andersen, Carl Nielsen, Mø og letbanen, er brunsvigeren det mest fynske der findes.

Det er ganske vist at brunsvigeren blev lanceret tilbage i 1928 af “Dampmøllen Victoria” på havnen i Odense. Hvedemelmærket Amo var forkortelsen af “Amerikansk Mel i Odense” og på melpakkerne kunne de fynske husmødre se flere opskrifter til kager og brød, hvor man brugte det velkendte melmærke. Mest populær var opskriften på “den fynske brunsviger”.

Efter den lancering gik brunsvigeren som varmt brød – og lige siden har kagen været opfattet som ærkefynsk nationalspise. Først og fremmest, når brunsvigeren er skabt med brug af det klassiske forhold mellem dej, farin, snask og bagerens kærlige hænder.
Husk køkkenrulle.

Kagen er en alvorlig sag, al den stund, at en mislykket brunsvigermand, med katastrofal mangel på snask og for meget vingummi, kan ødelægge stemningen ved ethvert finere selskab. Dog har det vist sig, at Gammel Dansk kan hjælpe til det gode humørs genopstandelse.

I forbindelse med “Brunsvigeres Dag” for nylig blev den fynske trio “Brunsviger Blues Band” gendannet – og de tre stoute musikanter benyttede lejligheden til at lancere vinylbladen “Fynsk Farin”, som er Danmarks eneste musikalske hyldest til de snaskede lækkerier.

Bagerlaugets oldermand udtaler i den forbindelse, at Brunsvigeren med en smule fantasi og normal lækkersult, bør nydes i alverdens spiselige variationer og ifølge eks politiker Anders W. Berthelsen, så hører den særlige brunsviger-musik med til indtagelse af lækkerierne.

Opfordringen lyder: “Lyt til de glade fynske farin-rytmer, så glider den lettere ned”.
Berthelsen henviser til den nye skive med brunsviger-blues, det serveres af det lejfige “Brunsviger Blues Band”. “Musikken og sangene er en hyldest til den fedtede velsmagende spise. Den fysiske cd, ”Fynsk farin”, omfatter 14 titler, som ”Budcykel Blues”, ”Brunsviger Blues”, ”Skammekrogen” og ”Lejfig Blues”. Bluesrytmerne kan sagtens have relationer til den amerikansk mel, som i 20’erne blev sejlet ind til Odense i sækkevis – fra amerkanske havne.

Den musikalske del af det fynske kulturliv er nu beriget med en ny cd som hylder brunsvigeren  

“Brunsviger Blues Band” er identisk med sangeren og multimusikeren Palle Krabbe, mundharmonika-virtuosen Poul Ewald samt sangskriver m.m. Anders W. Berthelsen, som også håndterer en ny model vaskebræt. Desuden medvirker guitaristen og komponisten Arne Lund, bassisten og produceren Jon Kjærran samt den afdøde legende Rock Nalle, der lægger sprød stemme til tre numre.

Anders W. Berthelsen fortæller, at han for nogle år siden fik den ære, at DR P4 Fyn udnævnte ham som brunsviger-ambassadør. “Med æren fulgte pligten til at gøre en indsats for brunsvigerens fremme”. Nu har jeg gjort min pligt ved at være med til at udgive brunsviger-blues-cd’en. Og skrive 90 procent af numrene.

Cd’en kan bestilles på mailadressen awb@awb.dk og streames via førende streamingtjenester.

Og så kan man høre “Brunsviger Blues Band” live i onsdag 23. oktober kl. 19.00 i beboerhuset i Hybenhaven i Odense NØ og onsdag 27. november kl. 14.00 i beboerhuset på Egilsvej i Odense NV.