Vælg en side

For nylig dukkede en dugfrisk nyhed op i indbakken. Live Culture fortalte, at den odenseanske fotograf Camilla Lundbye har sikret sig vinderpriserne i kategorierne “Årets Koncertfoto” og “Årets Publikumsfoto 2023”. Kulturarrangørens publikum stemmer.

Camilla Lundbye er i de senere år fremhævet som en landets bedste portræt, koncert- og landsskabsfotografer. Dog vil hun helst se sig selv som koncertfotograf med suverænt talent for at fange koncerternes ultimative øjeblikke, når hun arbejder med sit helt eget billedsprog. Så fanger hun ikke alene den intense magi oppe på scenen, men også atmosfæren blandt spillestedets publikum. Dem der vader i mudder – som om det er det mest naturlige.

For nylig stod Live Culture-direktør Henrik Frisch bag overrækkelse og motivering, da årets bedste billeder blev præsenteret.
Camilla Lundbye stod bag to, i øvrigt meget forskellige, vinderbilleder, som var stemt ind af koncertpublikummet, altså af brugerne.
Én af dem, som stemte på regnvejrsbilledet som “Årets publikumsfoto”, supplerede med kommentaren, at dette billede beskriver sgu meget godt årets koncerter. Det fortæller, at der sagtens kan festes selv om regnen siler ned – altså i al slags vejr. Vedkommende koncertgæst henviser til, at der netop i 2023 var mere regndans end der er normalt”.

Direktør i “Live Culture”, Henrik Frisch, stråler om kap med Camilla Lundbye, som med publikums stemmer, vandt to kategorier i 2023-konkurrencen. Fremragende billeder som viser koncerter fra vidt forskellige sider. Begge er fra Den Fynske Landsbys amfiscene.

Glem ikke publikums energi
“Billedet er jo spot on, og sikken energi blandt publikum. Upåagtet vejret”, sagde Henrik Frisch. Dertil fortæller kvinden bag værket, at da billedet blev skudt, var Malte Ebert på scenen. Efter blot tre sange havde han sunget solen frem på Den Fynske Landsbys amfiscene.
Det andet vinderbillede, “Årets koncertfoto”, er også fra landsbyen, hvor Camilla Lundbye blev draget af Queen Machines fænomenale afslutning med masser af storladen lyd- og lyseffekter, som en vigtig del af bandets univers. Ganske som bandets legendariske forbillede.

“Jeg kan umuligt få en bedre start på 2024 end denne”, lyder det stolt fra Camilla Lundbye, der arbejder tæt sammen med Live Culture, som er leverandør af fynske liveoplevelser – bl.a. koncerterne i landsbyen og det relativt nye endagsfestival-spillested “Olympen Live” ved Svendborg, ligesom hun også tildeles inspirerende opgaver af Skandinaviens største musikmedie Gaffa.

De fleste kender Camilla Lundby som en seriøs, smilende og stille gemyt, men som aktiv fotograf ved koncerter og festivaler udtrykker hun også den ædleste stilhed som kontrast til eksplosioner af energi, udstråling, rock’en roll og scenografisk performance – især, hvor lyseffekter udfordrer de fotografiske sanser. Som fotograf er Camilla Lundby nysgerrig og grundig efter at finde detaljen og livsrytmen i de stemningsmættede koncerter. Alting hænger sammen som sjæle og livsrytmer i en oplevelse, hvor hvert billede vækker følelsen af en ekstrem intens urkraft. I Camilla Lundbyes værker er alting forbundet, hvilket giver billederne større indhold end bare dét, øjet ser.

Detaljernes finesser og kunst
“Når jeg fotograferer en musiker på scenen, ser jeg brystkassen hæve sig eller en lillefinger løfte sig. Så kommer der noget udtryksfuldt, noget som kræver noget af kunstneren. Lige dér er optakten til øjeblikket jeg er opmærksom på, for at få det mest beskrivende billede med hjem”.

På den måde formidler Camilla Lundby den universelle følelse af alt fra Dizzy Mizz Lizzys svedigste optræden til den totale ro og harmoni af det skumringsbadende langhornskvæg på Dovne Klint hjemme på Langeland.

“Billedet er jo spot on, og sikken energi blandt publikum. Upåagtet vejret”, sagde Henrik Frisch, da han motiverede vinderbilledet. Camilla Lundbye tilføjede, at da billedet blev skudt, var Malte Ebert på scenen og at han bare brugte tre sange til at synge solen frem.

Ifølge Camilla selv, så er hendes bedste billeder altid dém, hun ikke kan huske, at hun har taget. ”Dér, hvor universet er momentet, virkeligheden universel, og billedet bliver fuld af energi”

”Hvad der kan være et næsten ubetydeligt øjeblik, ser jeg som en historie, en dybde – et rum mere bagved.”

—-
Live Culture er uafhængig kulturarrangør af liveoplevelser, som koncerter, shows og comedy.
Live Culture (tidligere JVB) er en del af Odense Sport & Event, som rummer Odense Boldklub, Odense Congress Center, Smag & Smil, Hotel Odense, Hotel Odeon, Stella Maris og Odense Eventyr Golf. Og som i år står bag en sjælden stadionkoncert i Odense,
Siden JVB’s start for over 30 år siden, er det blevet til flere end 12.000 kulturelle arrangementer på Fyn. De fleste er
koncerter i haller og open air.