Næste år, i 2025, vil Odense for alvor markere sig på filmbranchens verdenskort. Så blænder filmbyen op for hele to internationale filmfestivaler. Nemlig når kortfilm-perlen “Odense International Film Festival” i august fejrer imponerende 50 års jubilæum – men inden da, springer det fynske forår ud med verdenspremieren på spillefilm-festivalen “OFFSpring”, der er Danmarks eneste af sin slags. Det sker den 3. til 13. april.
Altså om cirka et år beriges det odenseanske kulturliv med endnu et unikt tilløbsstykke, Danmarks eneste spillefilmfestival, som kommunens økonomiudvalg foreløbig støtter med to millioner kroner årligt, de kommende tre år. Den øvrige finansiering, svarende til yderligere to millioner kroner, skal arrangøren finde via fonde og puljer.
“Danmark er internationalt set en betydelig filmnation, derfor er det også trist og fattigt, at der ikke er plads til eller interesse for at København står bag en spillefilmfestival, som favner bredt, og viser, hvad danske filmskabere kan, og udfordrer publikum med sjove, skøre, spændende, lærerige og nyskabende film fra Danmark og resten af verden”.
Det skrev dagbladet Information bl.a. efter “Copenhagen Film Festival” i sommeren 2022 havde nedlagt CPH:PIX, der var den ene af tre filmfestivaler, der i 2008 opstod som en væsentlig del af kulturlivet i hovedstaden.

Ledelsen bag Odense Internationale Film Festival reagerede prompte og professionelt – og tænkte stort, da muligheden for at kunne præsentere Danmarks eneste spillefilmfestival blev serveret på et sølvfad. Begivenheden, OFFSpring, får udgangspunkt i Nordisk Films biografer på banegårdcentret. Nyheden om at Odense skal være centrum for Danmarks to største filmfestivaler har givet genlyd i såvel den danske som internationale filmverden.
Det københavnske filmmiljø var ked af beslutningen om at nedlægge CPH:PIX og derfor blev de fynske OFF- arrangører kontaktet.
“Selv om vi har travlt med den 24. festival, så var vi ikke et øjeblik i tvivl om, at vi seriøst burde overveje den københavnske opfordring”, fortæller Birgitte Weinberger i dette interview med borgkildesblog.dk
Det begyndte altså med, at nogen undersøgte om nogen med rutine i festivaler, ville være klar til ta’ handsken op. Så da pilen pegede vores retning, var vi enige om at sige ja tak, det gør vi. Der er noget seriøst i, at bygge videre på, mener Birgitte Weinberger – og hun uddyber: “at da CPH:PIX blev nedlagt, opstod et hul i markedet, som vi med vor ekspertise er de rette til at arbejde videre med. Ud over timing, handler det om, at vi organisatorisk har oparbejdet et solidt fundament, som kan udbygges til at bære mere end kortfilmfestivalen”.
Skal du selv stå i spidsen for OFFSpring?
“Indtil videre er jeg festivalchef – eller leder. Så må vi se på konstruktionen, der vokser ud af oplæg og forarbejde. Alle i organisationen er klar til en fantastisk udfordring”, lyder det.
Vil i samarbejde med filmbranchen?
“Vi bygger videre på vores mangeårige samarbejde med dele af den danske filmbranche, hvilket naturligvis også vil smitte positivt af på OFFSpring – og på filmbyen Odense. Vi forudser, at de besøgende også til denne festival, vil komme til at præge bybilledet ligesom caféer, restauranter og hoteller får kronede dage.
Den nye filmfestival skal foregå på banegårdscentret?
“Ja det er korrekt, og det bliver godt i Odenses største biograf. Vi vil ikke forvirre begreberne, så Odense International Film Festival forbliver på Brandts, kunstmuseet og Kulturmaskinen. Dér hører OFF til. Derimod vælger vi at placere spillefilmfestivalen i Nordisk Films Biografer på 2. sal i Odense Banegårdcenter, hvor der er ni moderne biografsale til rådighed med 1538 pladser. Den store sal, som har en separat scene, har 433 sæder. På sigt vil OFFSpring vokse til øvrige venues i hele Odense.
Hvilke genrer vil i arbejde hen imod?
“Vi sætter OFFSpring i verden for at skabe en platform og et publikum til filmskabere, der tager springet fra det korte til det lange format i fiktionsgenren. Derfor fokusere vi fra starten på filmskabernes første og anden spillefilm”.
“Vi vil præsenterer film af nyere spillefilminstruktører i et konkurrenceprogram, mens debutfilm af mere etablerede filmskabere vil komme i fokus ved en række særlige programpunkter”, forklarer Birgitte Weinberger, som har stået i spidsen for Odense International Film Festival siden 2008. Dengang kom der cirka 5000 gæster. Nu kommer der over 30.000 fra hele verden”.

At være en del af OFF er ikke et job. Det er en livsstil, mener Birgitte Weinberger.