Vælg en side

Foto: Emil Andresen.  

Da singer-songwriter Jan Olsen for tre år siden, efter en længere sygdomspause, vendte tilbage til musikerlivet, da lagde han og bandet  The Battletower Band stærkt ud med det anmelderroste album “Secret Love”. 

Nu er han for alvor tilbage i musikermiljøet, som kreativ musiker, sanger, komponist, sangskriver – og bandleder – med endnu et album, “Spirit Chant”. Og han har også givet nogle fremragende koncerter, 

“Dejligt at føle, at min indre musiker er født på ny, fyldt med energi og positive tanker”, lyder det veltilfreds fra Jan Olsen, 67, som er lykkelig over alle roserne for albummet  “Spirit Chant”.

“Det er heldigvis aldrig for sent, at genfinde glæden ved musikken, har jeg fundet ud af. Jeg oplever en ny energi og skrivelyst, som er dybt berigende. Lige nu arbejder jeg konstant i mit hjemmestudie med nye sange. Det er bare ikke altid, der er behov for at få sangene konkretiseret og skudt af”.

“Jeg arbejder konstant med nye sange”,  fortæller karismatiske  Jan Olsen, som udsender sit andet album på bare to år – igen med orkestret The Bottletower Band.

Han vil ud på spillestederne
“Coronaen er desværre årsag til, at det er de færreste som har set og hørt mit 2020-album. Det er derfor, at jeg rykker nu”, siger han og tilføjer, at det også er ved at være tid at komme ud på spillestederne.
“Jeg vil ud og vise, hvad jeg står for i dag”, lyder det med optimisme i stemmen, hvorefter han afslører, at der arbejdes seriøst på, at sende det nye album ud på det svenske marked og også til Benelux-landene. Bestemt spændende projekter”.

“Kapelmesteren” var så tilfreds med “The Bottletower Band” på “Secret Love”-projektet, at det føltes naturligt igen at finde  sammen med kompetente Peter Sund, guitar og vokal, Trine Luna, vokal og perkussion, Palle Hjort, keyboard, Mogens Jørgensen, bas og Peter Dumbernowsky, trommer – samt med diverse gæstemusikere.   

Vejen til det fuldendte samarbejde
“Det er altså ikke lige til at samle et band, hvor alle sender og modtager på samme frekvens. Men det gør vi i dette band
“, kon-kluderer Jan Olsen, hvis på én gang følsomme og hæse sangstemme er som skabt til sange om vandrende musikanter, som han selv er en af – som musiker er han søgende og evigt vandrende i krydsfeltet mellem blues, rock og folk – og mere til.  

Hans livs egen vandretur begyndte på Nyborgvej i Odense, hvor han er født i et hjem med klaver. Ganske få år senere flyttede familien til Odense-forstaden Dalum, hvor knægten voksede op – og gik på Tingløkkeskolen, hvor han tog realeksamen.
Lige siden dengang, har barndomshjemmet på Faaborgvej været Jan Olsens base. De seneste mange år, har han boet her med sin hustru Susanne Ove, der er forlagsredaktør, oversætter og forfatter og som med sin intuitive flair for sproglige virkemidler samt sin viden om britisk litteratur, føjer hun en litterær dimension til sangteksterne.

“Susanne og jeg lader os inspirere af alverdens ting, lige fra det moderne livs tildragelser til godt gammeldags drama, passion – og kærlighed”, forklarer den musikalske storyteller, som elsker at skrive, hvad han kalder billedskabende sangtekster. Flere af dem, tilføjer han, er resultatet af det dynamiske samspil med sin Susanne.

Billedcollege med masser af aktivitet i The Farm Studiet under indspilningen til det aktuelle album. Foto: Ard Jongsma,

Musik i familien
Jan Olsen har ikke sit musikalske gén fra fremmede, idet faren spillede mandolin, violin og klaver – og i barndomshjemmet fyldte folkemusikken meget, mindes han.

“Der blev måske nok spillet lige lovlig meget tyrolermusik, men det var det var til at leve med, fordi det var min far som lærte mig legender som Big Bill Broonzy og Josh White at kende. Det var inden jeg selv fik smag for ikonet Jimi Hendrix som for alvor vakte min interesse for rock’n roll”.Tilbage til nutidens musiker, komponist, sangskriver og album-udgiver, så betegnes Jan Olsens kunstneriske identitet og fremtoning, med sin rustne og upolerede stemme, som en unik solist på den danske scene.

Efter udgivelsen af “Secret Love” fremhævede flere musikskribenter hans intense tone og fortælleunivers, ligesom der blev draget paralleller til Nick Cave, Leonard Cohen og Tom Waits. En vurdering, han var meget stolt af.

Store armbevægelser kender Jan Olsen ikke til. Han vælger, ganske naturligt, sin ydmyge tilgang til tingene, og går sine helt egne veje. Det har han det bedst med. Sådan vil det også være, når han præsenterer sit og bandets nye album “Spirit Chant” med en koncert på musikhuset Dexter.
“Hold da helt op, hvor vi glæder os til den aften”.

—————

Fakta
1974-1978: Biblioteksmedhjælper. 1977-1978: Et møde med forfatteren Erik Knudsen på Krogerup Højskole fik stor betydning for sangskrivningen. 1993-1995: Pr-ansvarlig og koncertafvikler på Rytmeposten – i tre omgange. 1996-1998: Arbejdede på tv-produktionsselskab. Freelance-skribent. 1998-2005: Produktionsplanlægger på TV2-Fyn. 2015: Går solo med første ep, “Fairground”. 2004: Indledte frugtbart samarbejde med musikerne Peter Sund, guitar og vokal, Trine Luna, vokal og perkussion, Palle Hjort, keyboard, Morgens Jørgensen, bas og Peter Dumbernowsky, som studie- og live-sammenhæng nu er identisk med “The Bottletower Band”.

Bortset fra sin ufrivillige pause fra musikken, så har Jan Olsen siden sine unge dage været flittig og nyskabende komponist, sangskriver, sanger og musiker. I 80’erne og 90’erne var han en markant skikkelse i det lokale musikliv. Efter han som teenager legede med diverse garage-bands, arbejdede han bl.a. sammen med det ambitiøse irsk-danske folk-rock band Still B, som han også skrev sange til. Still B, som lokalt var fremme i skoede, og som stod bag et par gedigne produktioner og turnérede i Danmark, Tyskland og Irland.