Vel har jeg budt mange mennesker fra nær og fjern velkommen på udkiksplatformen her på 3. etage i Lotzes Gård, som ejendommen hedder, men aldrig nogle besøgende fra Folkerepublikken Kina. Men det fik jeg, da forfatteren og tidligere byrådsmedlem Benny Nybo som fremmedfører, tog otte kinesere med herop. Besøget var en del af et højskoleophold på Nordfyn.
Kineserne var dybt engagerede. De fotograferede ivrigt og ville vide mere – bl.a. om det idylliske HCA kvarter var bygget af originale sten. Om TBT Tower, Fyns højeste hus til beboelse, bliver højere end de 17 etager, om Carl Nielsen-kvarterets moderne arkitektur og om Odeon, som kineserne var meget lidt imponeret over, og om HCA Haven, lige neden for, som de roste meget og om Sankt Hans Kirke, den typisk danske sognekirke, ovre bagved letbanen.
Forbløffet over Kina-sko og Nattergalen
De eksotiske gæster var meget interesseret i at se “den typiske dansk lejlighed”, de stod i og mens nogle tog sofa og dybe lænestole i besiddelse, så blev andre fortryllet af en original festspil-plakat, fra det første HCA-festspil 1966, hvor titlen “Nattergalen” står alt læse på kinesisk.
Og så var der dem, der blev så overrasket over, at at se værten og skribenten vandre rundt i et par Kina-sko, at de ligefrem fotografere de folkekulturelle sammentræf.
De otte kinesere er p.t. på “International Kindergarten College” under Nordfyns Folkehøjskole, som iøvrigt er oprettet af den ivrigt spørgende og fotograferende professor Dong Ruixiang. Han fortalte, at kinesiske børn savner kreativitet og leg i opdagelsen og at han er begejstret af “den fynske model” som man bl.a. kunne opleve på det nu nedbrudte børnekulturhus Fyrtøjet.
De vil skaffe 5.000 pædagoger til Fyn
Professor Dong Ruixiang fortalte at hans mål med besøget var, at skaffe ikke færre end 5000 kinesiske børnehavepædagoger til Fyn. “De skal lære, hvordan man inspirerer børn til på én gang, at være søgende, skabende og kreative i ord og handlinger. “Akkurat som jeres Andersen var”.
En anden gæst, filmskaberen Xianming Meng, kaldte ligefrem danskerne, i al almindelighed, for verdens lykkeligste folk. De havde han fundet ud af efter meget få dages ophold.
Store ord fra manden som skrev manuskriptet og instruerede filmen “The Reading Boy”, som har deltaget i adskillige børnefilm-festivaler. Kineserne kaldet den, “en rørende film, som kan købes på video i Danmark”.