Når man slukker mobilen, gemmer den væk og lader tanker om krig og fred og trusler og om politiske galninge, forblive uden for hegnet – og så gå på opdagelse i fortidens stille ro – i landsbyen, i midt i Odense. Til en tid, hvor havet af digitale platforme ikke forstyrrer vores kreative og nysgerrige hverdag.
“Der er så dejligt ude på landet” – ind og ud mellem husmandssteder, stalde og bondegårde, ad stier og græsgange, frodige prydhaver, skyggefulde træer og buske, og marken, med heste, køer og får, som lystigt slår med halen og gnasker i græsset – mens skribenten forsøger at finde fodfæste på de brostensbelagte gårdspladser og stokroserne langs bindingsværket skaber en forfriskende lise for sjælen. Sammen med duften fra planter og dyr.
Indtryk som skaber associationer – og indre billeder af den tid, der var engang. Billeder der takket være fantasien vælder frem.
Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger en bondegård, så smukt… ved grænsen til Dalum. Dannebrog blafrer i brisen og minder i den stille stund om, i al stilhed at nyde samhørigheden – hvor fortiden kørte os og hvad nutiden udfordrer os. I al stilhed og skønhed, nyde nuet, at være til stede..
“Lad fortiden inspirere til, hvad fremtiden byder!” skiltes dermed på et skilt ved indgangen til Den Fynske Landsby – velvalgte ord i en tid, hvor frilandsmuseet følger det moderne samfunds fokus på bæredygtighed i hverdagen, som tager udgangspunkt i fortidens erfaringer – i pagt med naturen og historien.
Svært at komme uden om, at der også var dejligt på landet. Det hårde arbejde til trods. Man kan sagtens blive nostalgisk på en vandring i Den Fynske Landsby, hvis det er det, man vil, og man kan sagtens beklage udviklingen, der har medført de store industrilandbrug med kun få mennesker på landet og i landsbyerne, der præger vor tid.
Denne idyl findes midt i Odense. Her finder man roen og duften fra planter og dyr.
Her finder du selskab med Miss Landsby og dens venner, friserede heste, gryntende grise, buhende køer og får med deres fårebørn og og diverse geder, høns, kaniner, der hører sig til i de fynske bønders univers – og så er der ænderne og de skræppende gæs i gadekæret.
Ja så er det svært ikke at være glad i låget, lade skuldrene falde på plads – og nyde oasens stilhed. Midt i Danmarks tredjestørste by.
Fotos: John Borgkilde

“Fra får til strik og landsbyens duftende køkkenhave anno 1850”.
LIGE NU MARKERES FÅR-ÅRET i landsbyen
Her er uddrag fra begivenhedskalenderen.
Alle dage til og med 20 april. Mød får og lam fra Vrangbækgaard. Eller “Klip et gækkebrev”: kl. 10.00-17.00. Filt et får fra kl. 11.00 til 16.00 : Køkkenet laver pompon påskelam: kl. 11.00-16.00.
En ulden historie – mini-uldstilling i hestegangen ud for hus nr. 9. Jagten på de skjulte påskelam: en anderledes historisk skattejagt.Mandag den 14. april:
Fra fårefold til påskebord: kl. 11.00-11.30
Slagtermester Danny fra Skallebølle Slagtehus viser, hvordan man udskærer et lam.
Undervejs kan du høre om forskellige udskæringer og måder at opbevare kød på, både før og nu.

FÅR-ÅR I LANDSBYEN.
Den 14., 15. & 16. april:
En “fåret” tur for de mindste: 10.30, 12.30 og 14.30
Kom med på en kort rundtur for museets mindste gæster og deres voksne, hvor vi følger fårets uld til det ender som tøj.
Vi mødes ved gadekærret. Rundturen varer ca. 30. min
Den 17. april:
Lammefrikadeller kl. 11.00-16.00
Besøg Præstegårdens køkken og se med, når kokkepigerne har lam på menuen.
Den 17. og 18. april:
Upcyclet, håndlavet og historisk strikkegrej kl. 11.00-16.00
Mød Furie Design i Davinde Vandmølle og køb upcyclet, håndlavet og historisk strikkegrej.
I dagene 17., 18. og 20. april kipper landsbyens beboere et “langhåret” får kl. ca. 11.00-11.30.
Takket være en særlig teknisk klippes fåret på den gammeldags måde med særlig fåresaks – det ser foran hestegangen ved Torupgården.
Den 18. og 19. april:
Helt efter tiden strend : Bæredygtige garner spindes til uld kl. 11.00-16.00
Mød Uldsjæl, der producerer smukke natur og plantefarvede garner af spild-uld fra kødproduktion.
Den 19. april:
Fårets dag fejres på Vrangbækgaard kl. 11.00-16.00
Han han du møde fåreavleren Ejgil Andersen og få en Du god snak med manden, i hvis liv får harven hovedrolle. Til salg er bl.a. lammeskind og dertil fynsk produceret vin.
Mød filtdesigner Mette Østman kl. 11.00-12.00
Noget om ulden, der bliver iol filt og farverne blandes, og skabers næsten en akvarel.
Den 21. april:
Og så er fåret ellers lammet om man vil, stadigt til at spise. I Præstegårdens køkken tilbereder kokkepigerne en god gammeldags familierspise;:
Lammefrikassé kl. 11.00-16.00.