Vælg en side
Hverken H.C. Andersens fantasifulde pen eller øjne så store som tekopper var rettet mod et velsmagende måltid og dertil hørende øl fra det nyåbnede Albani Bryggeri, da han i februar 1859 skrev det lille eventyr, han kaldte ”Deilig”, og som han ”læste højt” ved en litterær aften i Studenterforeningen. Der var nemlig tale om en smuk kvinde, lod han forstå. ”Hvor var hun deilig. Hun var Noget for en Billedhugger at see paa, men ikke tale med, og hun talte Intetidet mindste meget lidt…”, fabulerede digteren i ”Deilig”, som handler ombilledhuggeren Hr. Alfred, der forelsker sig skønheden Kala som han gifter sig med. Det viser sig imidlertid, at Kala ikke er en af de skarpeste knive i skuffen. Hr. Alfred er en velanset mand, som indser, at det nok ikke var det giftemål, han havde set frem til…

Nå, men god gastronomi eller smukke kvinder. Det ene udelukker vel ikke det andet – og der kan sagtens ligge et eventyr gemt i begge dele.   Det finurlige navn udspringer af et eventyr som den berejste digter skrev i 1860.

Som nu ”Café Deilig” anno 2023, der igen er ved at blive indrettet i den ene af de H.C. Andersen Museets fem cirkelrunde pavilloner, som efter næsten et halvt års lukning, nu er genåbnet uden festivitas,.

Så er det 26 årige Malte Dalby Christensen, uddannet i 2020 fra Pasfall’s velrenommerede køkken, der som forpagter og daglig leder, skal skabe nyt liv i og kulinariske dufte i caféen, med den karismatiske ramme, skabt i glas og træ fra japanske skove.Nu er den nyskabende idéudvikler i tæt samarbejde med designere, indrette rummet med lyst møblement som borde, stole, bar, disk og interiør samt køkken, som kan kunne klare et stilsikkert menukort med lette serveringer og et velsmagende udvalg af frokostretter – og kager til kaffen.

Samme åbningstider
Malte Dalby Christensen har indgået forpagtningsaftale med MuseumOdense om driften af caféen, der som udgangspunkt får samme åbningstider som H.C. Andersens Hus. Malte Dalby er ikke fra Odense, men han kender byens puls særdeles godt fra restaurant HOS og som eventkok hos Smag & Smil, ligesom han har været omkring Miljøstyrelsens kantine. Nu skal hans åbenbare talent stå sin prøve i en virksomhed med internationalt publikum.

Malte Dalby Christensens passion for mad og god service har skaffet ham gode kompetencer og skabt fundamentet for at blive selvstændig

Allerede fra første færd, da den japanske arkitekt Kengo Kuma præsenterede sit konkurrence-vindende projekt, var bygherren Odense Kommune, museet og arkitekterne enige om, at der skulle være plads til en unik restaurant i det godt 400 millioner kroner dyre multi-byggeri.

Da H.C. Andersens Hus’ Museum lagde ud med en soft opening – i sommeren 2021, da var det med fødevarevirksomheden Meyers som forpagter. Et samarbejde, hvor også Hotel Odeon var med inde over og som ambitiøse Meyers, trak sig ud af i eftersommeren 2022. Genboen Hotel Odeon forsøgte sig også, men også det samarbejde gik i fisk.

I gode kreative hænder
MuseumOdenses direktør Henrik Harnow er overbevist om, at driften af Café ”Deilig” er i gode, kreative hænder: “Museumsgæsterne elle borgere eller turister som bare kommer er forbi, har en naturlig forventning om, at de netop ber kan nyde en let servering. Det er vigtigt for os at kunne tilbyde den mulighed før eller efter besøget. Derfor glæder os til dat henvise vores besøgende til caféen”.

Malte Dalby Christensen siger, at hans passion for mad og god service har skaffet ham gode kompetencer og skabt et stærkt fundament for at blive selvstændig. “Jeg kan ikke forestille mig en bedre placering for en café end midt i H.C. Andersen Haven”, lyder er fra unge Malte Dalby.

Café Deilig befinder sig i Odenses nybyggede centrum, tæt på letbanen og med daglig kontakt til både museumsgæsterne fra H.C. Andersens Hus og byens borgere. At Café Deiligs koncept hænger uløseligt sammen med museets, ser jeg som en kæmpefordel”, siger Malte Dalby Christensen.

Små fine arrangementer
Det uløselige fællesskab mellem driften af Café Deilig og den berømte nabo, H.C. Andersens Hus, viser sig blandt andet gennem det fælles meget enkle design. Forventningen er desuden, at der med tiden kommer arrangementer i Café Deilig i samarbejde med H.C. Andersens Hus.

Da H.C. Andersens Hus åbnede i sommeren 2021, var det i første omgang med fødevarevirksomheden Meyers som forpagter af caféen. Et samarbejde, som Meyers trak sig ud af i eftersommeren 2022

Fakta
Café Deilig er placeret ved H.C. Andersens Hus i H.C. Andersen Haven .Navnet udspringer fra titlen på et eventyr, som H.C. Andersen skrev i 1860.
Der er plads til 60 gæster + udendørs servering i Café Deilig