Vælg en side

Komponistmuseet i Odense er i en liga for sig selv, når det kommer til formidling af klassisk musik. Carl Nielsen Museet har vundet Micheletti-prisen ved det europæiske museumsakademis prisfest i Nicosia på Cypern. Carl Nielsen Museet åbnede i juni 2023 og lørdag blev museet udråbt som vinder af hovedprisen ved den årlige European Museum Academys prisfest, der betegnes som intet mindre end museernes svar på Oscar-uddelingen i Hollywood.

At Carl Nielsen Museet hører til eliten i Danmark ligger fast, efter at museet vandt den internationale museumspris, som uddeles til museet, som på mest overbevisende måde formår at fortælle historie formidle viden og engagere sine gæster.

Musikken den vigtigste genstand
Mads Thagård Runge, Museum Odenses udviklingschef for H.C. Andersens Hus og Carl Nielsen Museet, udtrykker begejstring for prisen: “En fantastisk anerkendelse af vores særlige formidling, vi er lykkedes med og som vi naturligvis er stolte over. Alene det, at lade musikken være museets vigtigste genstand, er ikke tidligere set og umiddelbart en vanskelig opgave, som vi sammen med engelske Event og Københavns Universitet har udviklet og forfinet. Museets gæster bliver bjergtagede af at opleve Carl Nielsens liv og musik formidlet på en sanselig og bevægende måde. Det er naturligvis vigtigt for os at få prisen som årets bedste europæiske museum og dermed få alle vores museumskollegers anerkendelse”.

Akkurat som Carl Nielsen udfordrede musikken og gav lyden billeder og farver, så har designerne udfordret museets usynlige grænser. Bl.a. med lytterummet, hvor gæsterne kan fordyber skabe sine egne billeder fra komponistens lydunivers. Foto Rico Feldfoss/Museum Odense

Den festlige prisfest foregik under åben himmel i “A.G. Leventis Gallery” i Nicosia på Cypern. Museum Odense var repræsenteret af fem kolleger, der i dagene forinden havde  præsenteret museet for dommer-panelet og for de øvrige indstillede museer.

Museets leder, museumsinspektør Ida-Marie Vorre, har siden 2006 arbejdet intenst på de indre linjer, for at fremme Carl Nielsen i formidlingen.
Den verdenskendte fynske komponist og musiker levede hele sin barndom og ungdom i Odense og ved Nørre Lyndelse som var hans livs udgangspunkt. Derfor var det i årevis oplagt, at han skulle fejres med sit eget museum.

Valgt i et meget stærkt felt
”Det var et stærkt felt, vi blev valgt i, så det var utroligt spændende, da vi ventede helt frem til selve offentliggørelsen – og prisoverrækkelsen. Men det var hele ventetiden værd. Nu er vi bare helt utroligt glade”, bemærkede Ida-Marie Vorre, som fik mange års drømme opfyldt, da hun i juni 2023 var en af hovedpersonerne ved den storstilede åbning af det nydesignede museum. Vi er stadig fantastisk glade – vores arbejde har ikke været gjort forgæves.

En træt og koncentreret Carl Nielsen ved prøverne på operaen “Saul og David” i Göteborg i 1928. Det var hans første af de to operaer fynboen nåede at komponere.

Den omfattende tocifret millionombygning af museet, som fysisk er bygget sammen med det “gamle” Odense Koncerthus og som allerede for 30 år navngav sin store koncertsal efter Carl Nielsen, som hyldest til mester-komponisten.

Ombygingen lod sig gøre via en stor donation på 16 millioner kroner fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, hvis formand, Henrik Thal Jantzen betegner prisen, “som en fantastisk anerkendelse for den særlige formidling, der er lykkedes så godt med”.

“Vi, som repræsenterer Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet, er naturligvis stolte over prisen” siger Jantzen, som minder om det unikke samarbejde om virkeliggørelsen af det nyskabende museum.
Her har Carl Nielsen og hans unikke værker fået en moderne platform, også hvad angår formidling af enestående kulturarv, som komponistens kunst udgør.

 

Fem repræsentanter for MuseumOdense, havde fundet det fine tøj frem, da de deltog i Micheletti Award 2024 på Cypern – museet vandt prisfestens hovedpris. Fra venstre Carl Nielsen-eksperten og museumsinspektør Ida-Marie Vorre, udviklingschef for H.C. Andersens Hus og Carl Nielsen Museet Mads Thagård Runge, formidlingsdesigner Cecilie Horup Skøtt samt museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen og Børn og Unge-chef Mette Kiilerich, som bl.a. har skrevet bogen “Laboratorium for børnekulturformidling”. Foto: EMA

__________________________

Også udmærkelse fra DR
Det er ikke den første udmærkelse museet modtager. Allerede kort tid efter genåbningen. blev museet honoreret med titlen “Årets mest overraskende museumsbesøg”. Det skete via DR’s klassiske P2-program “Aftryk”. Den odenseanske vinder blev annonceret i en særudgave af programmet. Vinderen blev fundet i konkurrence blandt 45 danske museer, som programmets værter nåede at besøge i 2023.I motivationen hed det, at “med lys- og lydeffekter føres vi gennem Carl Nielsens univers og virke. Selv om vi kender musikken og historien, så ved vi aldrig, hvad der venter om næste hjørne på Carl Nielsen Museet. Det er fascinationen ved museet og hans musik

Rejsen føles konstant relevant, fordi museet med en perfekt balance mellem konkrete genstande og digitale virkemidler pirrer til nysgerrighed, fantasi og musikglæde.
Apropos den aktuelle award, så kommenterede Ida-Marie Vorre radio-udnævnelsen med ordene: ”Carl Nielsen formåede selv hele livet igennem at overraske og forny sig musikalsk.

Derfor var det overraskende element et væsentligt kriterie for udformningen af det nye museum, der betegnes som enestående i dansk musikhistorie. Carl Nielsen fik sine egne sansende og eksperimenterende veje. Han var kendt for sit modige valg og for sin dynamiske energi. Hans musik kan ikke puttes i bås, da den bryder genrer og forundrer, sagde hun sidste sommer.

Lige nu nyder hele MuseumOdense den eftertragtede Micheletti-pris. 

Institutionen Carl Nielsens Barndomshjem, et originalt og hyggeligt filialmuseum, var Carl Nielsens tredje og sidste barndomshjem som er åbent for publikum. Det ligger mellem Nr. Søby og Nørre Lyndelse – cirka 15 km syd for Odense. Derefter flyttede han til København.


Fakta om Carl Nielsen Museets vej til Micheletti Award – i konkurrence med 40 museer rundt i Europa. Micheletti-prisen indstilles af EMA – European Museum Academy. Prisen er opkaldt efter italienske Luigi Micheletti, der i 1981 grundlagde den. Carl Nielsen Museet blev indstillet i juni blandt cirka 40  museer. Museet genåbnede i juni 2023 efter at være gennemrestaureret ved hjælp af en stor donation på 16 millioner kroner fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat. Udstillingen er udviklet af Museum Odense med væsentlige bidrag fra forskere på Københavns Universitet og med hjælp fra Danmarks Radio. Udstillingsdesign står Event Communications for, mens Stouenborg/Kurtzweil/System Standex har opbygget den.

Billedtekst til tegningen øverst af “drengen Carl fra Sortelung ved Nr. Lyndelse med sin elskede violin”, sådan som datteren Anne Marie Telmányi har forestillet sig ham. Anne Marie Frederikke Telmányi, født Nielsen var maler og illustrator og datter af kunstnerpersonlighederne, Carl Nielsen og hustru, billedhuggeren Anne-Marie Carl Nielsen. Datterens barndomshjem var legatboligen på Frederiskholms Kanal, som dannede rammen om et usædvanligt kunstnermiljø, hvor mange af tidens store kulturpersonligheder havde deres gang. Hun skrev flere bøger om sin tid her og sin familie.