DANSK REVY FEJRES HELE 2O25
I 2025 har den danske revy-genre 175-års jubilæum. Derfor udkommer en helt ny bog, som er en historisk velfunderet og sprudlende fremtidssikret coffee table book, der blandt andet handler om, hvad pokker der egentlig er sjovt og hvor grænserne går for revyernes gøren og laden. Mød de kendte skuespillere fra scenen og de mindre kendte kræfter bag scenetæppet i en munter og perspektivrig beretning om dansk revy baseret på godt og vel 30 nye interviews Bogen er skrevet af forfatterne Jacob Wendt Jensen og Peter Engholm og den udgives af Turbine Forlaget – i april 2025. RevyDanmark og medlemmerne bidrager med interviews og billeder Bogen kan forudbestilles ved en af sommerens revyer eller på Turbines webshop: https://turbine.dk/produkt/den-danske-revy-175-aar/
Nyt teater på Frederiksø
Det sydfynske egnsteater for Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Ærø og Langelands kommuner, ”BaggårdsTeater”, er ikke ligefrem kendt for at beslaglægge mediernes overskrifter. Måske fordi teateromtaler stort set ikke eksisterer i print-aviserne. Den sandhed afholder os ikke fra at fortælle, at det progressive og prisvindende teater med adresse i Svendborg, har ansat Sophie Villsen som administrativ chef. Hun kommer fra en stilling som souschef på Kolding Egnsteater og betegnes som en stærk profil teatermiljøet på landsplan. Teaterdirektør Jakob Bjerregaard Engmann, selv uddannet skuespiller på Statens Teaterskole, betegner Sophie Villsen som et stort ledelsestalent, der startede teaterkarrieren på Teatret Møllen i 2017 og derefter fortsatte til 2022 i Mungo Park/ Kolding Egnsteater. Hun banede vejen til det lille ambitiøse teaterhus i Caroline Amalielunden som freelancer.
ENDNU MERE HØRM PÅ FASTFOOD
Det er 15 år siden, den amerikanske pizza-kæde Pizza Hut forlod Danmark. Lee Millman, vicedirektør hos Directional Capital, står bag den store Pizza Hut-satsning i Norden. I en pressemeddelse siger han, at ekspansionsindsatsen er identiske med ambitionen om at blive størst restaurant-franchisetager på det europæiske marked. Kæden engagerer sig med 23 nye afdelinger – bl.a. to i Odense. Den ene i Tarup Center, den anden på hjørnet af Asylgade og Nørregade, hvor Domino’s burgere tidligere havde til huse.
FESTSPILLENE SKAL UD FOR 7. GANG UD OG FINDE MEDVIRKENDE TIL FYRTØJET
H.C. Andersen Festspillene sætter næste sommer Fyrtøjet op for 7. gang. H.C. Andersen var 30 år ung, da han i 1835 skrev det dramatiske eventyr, som har alle ingredienser til en moderne fortælling, som fortæller også fortællere, hvilken krøllet hjerne Andersen var født med i Odense.
Hovedpersonen i Fyrtøjet er en fattig soldat, som kom marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to.. med tornyster på ryggen og sabel ved siden. Han havde været i krig, og ville til tops i samfundet. Får at nå det mål, skulle han være heldig og hensynsløs. Sådan vil
H.C. Andersen have det.
Soldaten fyldte sine lommer med guldmønter og spurgte heksen, hvad hun ville bruge fyrtøjet til. Det indrømmede hun ikke. Og så huggede han hovedet af hende. Ak ja. Den 18. januar 2025 holdes audition for spillere og musikere. Over 50 medvirkende skal være klar.
De uge står nok ikke i kø for at spille den onde heks.
Traditionen tro siden starten i 1965 har festspillet sin egen plakat, fundet via en konkurrence. Takket være brug af sikker hånd, digital flair for farver og eventyrets medvirkende, så blev konkurrencen vundet af Carina Svanelilje – alene navnet er da eventyligt.
Cariona har formået kreere en glad stor vovse.
FRANSK GOURMET BLEV BLEV FYNBO
Stephane Libourel (billedet), køkkenchef og restauratør, er hædret på den franske ambassade med titlen “Disciples Escoffier”, der gives til de gastronomer, som via deres arbejde hjælper med at fremme og bevare franske kulinariske traditioner uden fro Frankrigs grænser. Hæderen er opkaldt efter den verdenskendte franske kok Auguste Escoffier, der var en af de mest indflydelsesrige kokke i 1900-tallet.
“Det er en stor en ære, at modtage så fin en pris af ambassadøren. Jeg blev selvfølgelig rigtig glad, da jeg fik den. Det er for nogle særligt udvalgte, som gør noget godt for den franske gastronomi. Så den tog jeg ydmygt imod med stor stolthed”
Auguste Escoffier menes at være manden bag den klassiske ret Tournedos Rossini, der efter sigende blev kreeret til den madglade komponist Gioachino Rossini. Denne ret har siden været kendt og elsket i hele verden, og den er også at finde som en fast del af menukortet på Bacchus i Vestergade.
Retten består blandt andet af oksemørbrad, stegt foie gras, trøffel og madeirasauce.
På restauranten kan man også finde klassikere som f.eks. den særlige Stephane-opfindelse “Salad Gourmande” med foie gras terrin, confiterede andekråser og trøffel samt morkler farseret med jomfruhummersoufflé.
ALTING HAR EN BEGYNDELSE
I 1965 præsenterede skuespillerspiren Klaus Pagh for egen regning og risiko et HCA-show på scenen i Den Fynske Landsby. Til avisen sagde han, at hvert år skal en forestilling bygges om et H.C. Andersen-eventyr”. Filmstjernen var elev på Odense Teater. Første sommer nøjedes han med en “decimeret forestilling”, hvor hans onkel fra Amerika, Freddy Albeck, læste eventyr. Det gjorde han flere gange senere ved H.C. Andersen-skulpturen i New Yorks Central Park. Næste sommer opføres Fyrtøjet på amfiscenen fra18. juli.
Den Grimme Ælling – er en sjælden gæst i landsbyen
Da H.C. Andersen var færdig med at skrive fortællingen “Den Grimme Ælling” i november 1843, da udkom den som en del af eventyrsamlingen Nye Eventyr. Første Bind, første Samling. “Ællingen” blev blandt hans allermest mest kendte eventyr, som ofte fortolkes som Andersens egen beskrivelse af sin tidlige ungdom, en fabel.
Da instruktøren Erik Bent Svendlund sidst i 1960’erne skulle vælge et eventyr, som han ville bearbejde til et skuespil, spillet af børn for børn, da fordybede han sig i “Den Grimme Ælling”. Som så flere andre af digterens fortællinger, så skriver han om sig selv som den outsider han også var.
Legendariske Svendlund bearbejdede “Den Grimme Ælling”, som med opdateret tone fik festspil-premiere i 1972. Senere blev ællingen en af de meget sjældne eventyr som blev opført på den smukke amfiscene i Den Fynske Landsby.
Eventyret blev genopført i 2014, i en nyfortolkning af instruktøren Carsten Friis. I sommer, ti år senere, får “Den Grimme Ælling” re-premiere, med nykomponeret musik og koreografi. Det er altså kun tredie gang forestillingen opføres siden H.C. Andersen Festspillene så dagens lys i 1965 med forestillingen “Svinedrengen”. Det er stort for de medvirkende at betræde scenen i nydesignede kostumer – som rigtige skuespillere.
De fleste eventyrlige kostumer nåede lige akkurat at blive klar til den obligatoriske fotosession, som ikke kun foregik på den store scene med ny scenografi, men også rundt i landsbyen. Der har været fast på i systuen, og det er der stadig.
NEJ, DET ER IKKE EN UNG BRUCE SPRINGSTEEN – ELLER ER DET?
Johnny Reimar, 81, har bevæget sig elegant gennem den folkelige kultur-mølle i flere end 60 år. Som en hyldest til sig selv og sine fans, har han udsendt en digital hilsen. Reimar forlod sin fødeby Odense i slutningen af 1960’erne, for at søge lykken i Hovedstaden, men han elsker stadig, at fortælle om dengang det hele begyndte i Korsløkkekvarteret.
“Fra dengang jeg sad hjemme i stuen og klimprede på guitaren og samtidigt læste til realeksamen, til jeg begyndte at optræde – med fars og mors velsignelse. Jeg var bare 15, og siden har jeg stort set ikke prøvet andet end at leve af min hobby”, fortæller han stolt. Reimar sendte afbud til den legendariske tarteletfestival i Odense på grund af sygdom. Det varsler ikke godt.
ALT MED REIMAR ER MANGE ÅR SIDEN
Jeg har stadig mange fans, siger den travle entertainer, musiker, tekstforfatter, tv-vært, sanger, band-leder og producer, som netop har fejret sit kunstneriske diamantjubilæum, efter imponerende 60 år som aktiv i musikbranchen.
Som særlig hyldest til sin glorværdige fortid som hit-mager, har Johnny Reimar slået dette herlige billede op på sin Facebook-profil – fotograferet i 1963, da han havde lanceret sin første af foreløbig 67 albums – solo og med bands.1958 kulminerede karrieren. Da lykkedes det hele”.
“Jeg spillede guitar i skoleorkestret på Korsløkkeskolen og jeg vandt som 15 årig en amatørkonkurrence i Fyns Tivoli og jeg debuterede med mit første professionelle job.
“Jeg skrev selv under på kontrakten. Honorar: 40 kroner fik jeg for spille ved indvielsen af hangaren, som senere blev til Allesø-hallen, husker Johnny Reimar som jobbet blev, som blev springbræt til en stor karriere, der ikke er færdig endnu.