Vælg en side

Næste år, i 2025, vil Odense for alvor markere sig på filmbranchens verdenskort. Så blænder filmbyen op for hele to internationale filmfestivaler. Nemlig når kortfilm-perlen “Odense International Film Festival” i august fejrer imponerende 50 års jubilæum – men inden da, springer det fynske forår ud med verdenspremieren på spillefilm-festivalen “OFFSpring”, der er Danmarks eneste af sin slags. Det sker den 3. til 13. april.

Altså om cirka et år beriges det odenseanske kulturliv med endnu et unikt tilløbsstykke, Danmarks eneste spillefilmfestival, som kommunens økonomiudvalg foreløbig støtter med to millioner kroner årligt, de kommende tre år. Den øvrige finansiering, svarende til yderligere to millioner kroner, skal arrangøren finde via fonde og puljer. 

“Danmark er internationalt set en betydelig filmnation, derfor er det også trist og fattigt, at der ikke er plads til eller interesse for at København står bag en spillefilmfestival, som favner bredt, og viser, hvad danske filmskabere kan, og udfordrer publikum med sjove, skøre, spændende, lærerige og nyskabende film fra Danmark og resten af verden”.
Det skrev dagbladet Information bl.a. efter “Copenhagen Film Festival” i sommeren 2022 havde nedlagt CPH:PIX, der var den ene af tre filmfestivaler, der i 2008 opstod som en væsentlig del af kulturlivet i hovedstaden.

Ledelsen bag Odense Internationale Film Festival reagerede prompte og professionelt – og tænkte stort, da muligheden for at kunne præsentere Danmarks eneste spillefilmfestival blev serveret på et sølvfad. Begivenheden, OFFSpring, får udgangspunkt i Nordisk Films biografer på banegårdcentret. Nyheden om at Odense skal være centrum for Danmarks to største filmfestivaler har givet genlyd i såvel den danske som internationale filmverden.

Det københavnske filmmiljø var ked af beslutningen om at nedlægge CPH:PIX og derfor blev de fynske OFF- arrangører kontaktet.

“Selv om vi har travlt med den 24. festival, så var vi ikke et øjeblik i tvivl om, at vi seriøst burde overveje den københavnske opfordring”, fortæller Birgitte Weinberger i dette interview med borgkildesblog.dk

Det begyndte altså med, at nogen undersøgte om nogen med rutine i festivaler, ville være klar til ta’ handsken op. Så da pilen pegede vores retning, var vi enige om at sige ja tak, det gør vi. Der er noget seriøst i, at bygge videre på, mener Birgitte Weinberger – og hun uddyber: “at da CPH:PIX blev nedlagt, opstod et hul i markedet, som vi med vor ekspertise er de rette til at arbejde videre med. Ud over timing, handler det om, at vi organisatorisk har oparbejdet et solidt fundament, som kan udbygges til at bære mere end kortfilmfestivalen”.

Skal du selv stå i spidsen for OFFSpring?
“Indtil videre er jeg festivalchef – eller leder. Så må vi se på konstruktionen, der vokser ud af oplæg og forarbejde. Alle i organisationen er klar til en fantastisk udfordring”, lyder det.

Vil i samarbejde med filmbranchen?
“Vi bygger videre på vores mangeårige samarbejde med dele af den danske filmbranche, hvilket naturligvis også vil smitte positivt af på OFFSpring – og på filmbyen Odense. Vi forudser, at de besøgende også til denne festival, vil komme til at præge bybilledet ligesom caféer, restauranter og hoteller får kronede dage.

Den nye filmfestival skal foregå på banegårdscentret?
“Ja det er korrekt, og det bliver godt i Odenses største biograf. Vi vil ikke forvirre begreberne, så Odense International Film Festival forbliver på Brandts, kunstmuseet  og Kulturmaskinen. Dér hører OFF til. Derimod vælger vi at placere spillefilmfestivalen i Nordisk Films Biografer på 2. sal i Odense Banegårdcenter, hvor der er ni moderne biografsale til rådighed med 1538 pladser. Den store sal, som har en separat scene, har 433 sæder. På sigt vil OFFSpring vokse til øvrige venues i hele Odense.

Hvilke genrer vil i arbejde hen imod?
“Vi sætter OFFSpring i verden for at skabe en platform og et publikum til filmskabere, der tager springet fra det korte til det lange format i fiktionsgenren. Derfor fokusere vi fra starten på filmskabernes første og anden spillefilm”.

“Vi vil præsenterer film af nyere spillefilminstruktører i et konkurrenceprogram, mens debutfilm af mere etablerede filmskabere vil komme i fokus ved en række særlige programpunkter”, forklarer Birgitte Weinberger, som har stået i spidsen for Odense International Film Festival siden 2008. Dengang kom der cirka 5000 gæster. Nu kommer der over 30.000 fra hele verden”.

At være en del af OFF er ikke et job. Det er en livsstil, mener Birgitte Weinberger.

—————————————————————————————

Birgitte Weinberger, født 1978, er cand.mag. i dansk litteratur, kultur og formidling fra Syddansk Universitet.
Hun elsker selv at
optræde, at være i fokus og begejstre sit publikum.
Hun var fast spiller i et turnerende børneteater og sangerinde med et fremragende stemme – i fortrinsvis jazzbands.
Hun var oprindeligt eventmager i CaféBiografen.
Siden 2009 har hun haft “verdens bedste job”, som leder af Odense International Film Festival.
I den funktion har hun været medlem af nomineringsudvalget til Roberts kortfilmpris, ligesom hun er medlem af Advisory Board for den fynske filmuddannelse 18Frames, Den Fri Filmskole. Hun har siddet i filmfaglige juryer, blandt andet ved Århus Filmfestival, P4 Fyns Kulturpris og Nordkraft Filmfestival.
Og så sidder hun stadig i OFF’s selektionsjury.
Uden for filmfestivalens regi er Birgitte Weinberger efterspurgt hovedtaler og panelist; blandt andet som en del af DR P4 Fyns “Søndagsholdet” og DR P1’s ’Public Service’.
I årevis har hun været et særdeles kreativt medlem af styregruppen bag Kulturmaskinens årlige julegalla. Samt medspiller i en række events i det fynske kulturliv.

——————————————————————————————————————————

Ikke for ingenting betegnes Odense International Film Festival som en institution i filmbranchen – såvel herhjemme som i udlandet. Festivalen, grundlagt i 1975, er ikke alene Danmarks ældste og største filmfestival, den er også landets eneste Oscar-, EFA- og Robert-kvalificerende kortfilmsfestival.
Den stolte historik er klar til den røde løber, når Odense International Film Festival åbner sin 49. udgave, mandag den 26. august, hvorefter filmfesten kører frem til 1. september. I film-festival-ugen omdannes det centrale Odense til et summende, internationalt mekka for kortfilm som såvel medie som kunst.

Akkompagneret af kortfilmvisninger, talks og koncerter mødes alverdens nationaliteter, der taler om kortfilm, der som kunstart, konstant er i udvikling, takket være umættelige filmskabere, på evig jagt efter nye måder at udtrykke og udfolde sig på. Det hele kulminerer, når bedste film i OFF’s fem kortfilmkonkurrencer, udpeges og fejres.

Unikt mødested for branchen og publikum
Ambitionen med OFFSpring er, at den skal fokusere på danske og internationale spillefilm, men også at den skaber et særskilt branchespor med fagligt indhold, talks, paneldebatter, netværksarrangementer, workshops samt arrangementer med kendte, internationale keynote-talere. Birgitte Weinberger kalder OFFSpring et unikt mødested for branchen og filminteresserede besøgende fra hele verden og ikke mindst for Odenses egne filmelskende borgere.

“Omfanget og sammensætningen af programmet fastlægges på baggrund af testversionerne og udviklingsarbejdet”. I det heletager, så lægger festival-lederen Birgitte Weinberger ikke skjul på et højt ambitionsniveau.
“Vi skaber en ambitiøs og bredt favnende festival for spillefilm, som repræsenterer Filmøen Fyn såvel som filmnationen Danmark. Vi er derfor rigtig glade for, at Økonomiudvalget så entydigt bakker op om vores flerårige indsats for at være hjemsted for spillefilmfestivalen. Nu skal vi i arbejdstøjet for at skaffe den sidste del af finansieringen, så vi kan nå at få et brag af en festival på vingerne til april 2025.”

Begyndte med H.C. Andersen
Festivalen startede i 1975, der var 100-året for H.C. Andersens død. Initiativtager var Bent Aagaard, filmredaktør på Fyens Stiftstidende, kendt for sin krølle hjerne. Aagaard skabte en international eventyrfestival som hyldest til digteren og der blev udelukkende vist eventyrlige animationsfilm i H.C. Andersens ånd.

Det blev så stor en succes, at festivalen blev en fast tradition. Da Aagaard trak sig tilbage i 1983 blev han afløst af den internationalt anerkendte filminstruktør og manuskriptforfatter Henning Carlsen, der især var kendt for at have instrueret mesterværket “Sult”. Derpå blev der foretaget flere ændringer, bl.a. at festivalen ikke kun var for animationsfilm – men kreative film af alle slags. Og så kom Odense International Film Festival til verden.
I 1985 blev den internationalt prisvindende dokumentarist Jørgen Roos ansat som kunstnerisk leder – og festivalen flyttede sit epicenter til Brandts Klædefabrik, hvor den siden har holdt til.

Selektionsjuryen arbejder lige nu med at gennemse, vurdere og nyde flere end 4000 tilmeldte værker fra hele verden. Igen i år finder vi ildsjælen bag det meste, Birgitte Weinberger i juryen – en vigtig rolle hun aldrig  bliver træt af.
For som hun altid har sagt, så er dét at være en del af OFF ikke et job, det er en livsstil. Uanset om der er én eller flere festivaler, at holde styr på.

Billedet øverst er fotograferet af Malene Nelting Jepsen.